Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

Η Παλαιοκαστρίτσα άλλοτε και τώρα

Η μαγευτική Παλαιοκαστρίτσα, φημισμένος προορισμός Ελλήνων και ξένων, υπήρξε υπερήφανος πρωταγωνιστής στην οικονομική και τουριστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής, προσφέροντας στους κατοίκους της μία εναλλακτική πρόταση εισοδήματος, αντιστρόφως ανάλογη των παραδοσιακών ασχολιών, όπως ήταν η ελαιοκομία, η αλιεία και η κτηνοτροφία.
Χωρίς ...χρονολογικές ενδείξεις
Στη διπλανή φωτογραφία, η οποία προέρχεται από το corfu-museum και τη συλλογή του κ. Γιάννη Πετσάλη, τίποτα δεν δείχνει για την τουριστική έκρηξη που θα ακολουθούσε. Κανένα οίκημα δεν υπήρχε στην περιοχή -που ανήκει στους Λάκωνες- για να προοιωνίσει το λαμπρό μέλλον που έμελλε να έλθει. Από την εύλογη τουριστική ανάπτυξη της Κέρκυρας στο δεύτερο μισό του περασμένου αιώνα, η Παλαιοκαστρίτσα πήρε ένα γενναίο μερίδιο της τουριστικής αγοράς, εκμεταλλευόμενη τις φυσικές ομορφιές και τις ακρογιαλιές της, που γρήγορα αναγνωρίστηκαν από τους Έλληνες και ξένους επισκέπτες. Οι μεγάλες επενδύσεις στην τουριστική υποδομή, μαζί με τη γνώση και εφαρμογή του τουριστικού μάρκετινγκ, βοήθησαν στην ανάπτυξη, αποφέροντας συνάλλαγμα στη χώρα, αλλά και βοηθώντας την ενδυνάμωση των προσδοκιών και την αύξηση τους εισοδήματος των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.
.
1977: Η καλή αρχή ξεκίνησε επιτυχώς
Στα μέσα του περασμένου αιώνα (1977), ένας Γερμανός τουρίστας, με τη διπλανή φωτογραφία του, μας δίνει το στίγμα μιας πρώτης εντύπωσης για την μετέπειτα εκρηκτική άνοδο της τουριστικής ανάπτυξης που θα ακολουθούσε. Η διεθνής τουριστική αγορά υποστήριξε έμπρακτα την ανάπτυξη της περιοχής, με αμοιβαία οφέλη. Περισσότερο απ' όλα όμως, τα σχόλια των ξένων επισκεπτών, είναι εκείνα που διέδωσαν τα φυσικά κάλλη της Παλαιοκαστρίτσας, δημιουργώντας μία συνεχώς αυξανόμενη ανθρώπινη αλυσίδα, που συνωστίζεται, ποιος να την χαρεί πρώτος. Η άναρχη αύξηση του τουρισμού, έδωσε και λάθος μηνύματα, καθώς πολλοί προέβησαν σε νέες επενδύσεις, αναλαμβάνοντας ρίσκο έναντι μιας υποτιθέμενης μείωσης του όγκου της τουριστικής αγοράς. 
Περιμένουμε καλύτερες μέρες προσεχώς
Από το 1990 και μετά έφθασαν τα πρώτα σημάδια κορεσμού της αγοράς, που οφείλονται σε πολλούς λόγους, όπως μεταξύ άλλων, η οικονομική κρίση, ο ανταγωνισμός από άλλες περιοχές της Κέρκυρας, η υποβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών, η προσφορά ενοικιαζομένων δωματίων, από άτομα χωρίς ξένες γλώσσες και άγνοια του τουριστικού αντικειμένου κ.α. Σήμερα, η οικονομική κρίση έχει φέρει σε πολύ δύσκολη θέση όλους τους τουριστικούς επιχειρηματίες. Από τη μία μεριά η μείωση του αριθμού των επισκεπτών, από την άλλη η αλλαγή της εθνικότητας στις αφίξεις ξένων, με σημαντική μείωση των Ευρωπαίων επισκεπτών και παράλληλη αύξηση από χώρες της ανατολικής Ευρώπης. 
Η Παλαιοκαστρίτσα είναι εδώ με τα γαλαζοπράσινα νερά της και τις κοραλλένιες παραδείσιες προτάσεις της και περιμένει να τις χαρίσει απλόχερα στους πολίτες όλου του κόσμου, που έχουν ανάγκη από ηρεμία, χαρά και απόλαυση.